Nieuws
Wordt Borger-Odoorn Energy Valley van Drenthe?

Wordt Borger-Odoorn Energy Valley van Drenthe?

De politieke partij Leefbaar Borger-Odoorn maakt zich ernstige zorgen over de toekomstige leefbaarheid, natuur, gezondheid en behoud van het landelijke karakter van de gemeente. Er liggen plannen voor grootschalige zonne-akkers en windmolenparken in met name de veenkoloniën. Als we niets doen, betekent wonen in de gemeente Borger-Odoorn straks wonen met windturbines in de achtertuin, verstorende slagschaduw, gezondheidsklachten als gevolg van hoogfrequent geluid en glinsterende zonneakkers in de velden. Inwoners, wordt wakker en onderzoek de duurzaamheidsplannen voor uw eigen leefomgeving!

Druk vanuit landelijke en provinciale overheid

Vanuit de overheid zijn per provincie duurzaamheidsdoelstellingen benoemd. Voor de gemeente Borger-Odoorn pakt dit erg slecht uit: deze kleine gemeente wordt bijna in zijn eentje  verantwoordelijk gemaakt voor het behalen van de opgelegde duurzaamheidsdoelstellingen voor de hele provincie. Dit is ook terug te zien in de omgevingsvisie Drenthe, opgesteld door Gedeputeerde Staten.

In de omgevingsvisie is de gemeente Borger-Odoorn en de rest van het veenkoloniale gebied van de provincie Drenthe aangewezen als locatie voor grootschalige windenergie.

Vanuit gemeentelijke plannen komen daar de zonne-akkers bij, terwijl dat niet nodig is om de opgelegde duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Kortom, Borger-Odoorn wordt Energy Valley van Nederland. Wat vindt de inwoner hier eigenlijk van? 

Ook windmolens en zonne-akkers in uw achtertuin?

Leefbaar Borger-Odoorn heeft de indruk dat de inwoner ‘dom’ wordt gehouden rondom de plannen voor de aanleg van grootschalige windmolenparken en zonne-akkers. Veel inwoners zijn onbekend met de plannen, zo ervaart de partij. Wellicht om ‘tegenwind’ te minimaliseren? 

Om inwoners toch een globaal beeld te geven van de plannen die er in de gemeente Borger-Odoorn liggen, hieronder enkele van de plannen in de gemeente:

  • Zonne-akkers in Daalkampen, Borger
  • Bestemmingplan Zonnepark, Nieuw-Buinen
  • Windmolens, Valthermond

Gemeente wil voorop lopen in duurzaamheid ten koste van de inwoners

De gemeente Borger-Odoorn lijkt het beste jongetje van de klas te willen zijn rondom duurzame energie. Ze heeft geen bezwaar gemaakt tegen de duurzame energiezones zoals geschetst in de omgevingsvisie Drenthe en wil vaart maken wat betreft de realisatie van de opgelegde windmolenparken. Daarnaast wil ze vaart maken met de aanleg van zonne-akkers, terwijl dat niet nodig is om de opgelegde duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. 

Die snelheid lijkt te zijn ingegeven door het willen binnenhalen van subsidiegelden (geld opgebracht door burgers zelf). Gevolg: de burger wordt onvoldoende geïnformeerd, de inspraak blijft achterwege en geld en tempo gaan voor kwaliteit en innovatieve oplossingen. 

Een gemiste kans volgens Leefbaar Borger-Odoorn. De partij vindt dat voornemens met grote gevolgen voor de leefomgeving van de inwoners, per definitie in samenspraak met hen vorm gegeven moet worden.

Er zijn alternatieven voor grootschalige energieparken en akkers

Leefbaar Borger-Odoorn is van mening dat er andere manieren zijn om de duurzaamheids-doelstellingen te realiseren. Oplossingen met minder impact op de leefomgeving en gezondheid.

De partij ziet mogelijkheden voor het aanleggen van kleinschalige zonne-akkers in bepaalde, meer afgelegen gebieden. De windmolens zou zij bij voorkeur willen plaatsen langs snelwegen in plaats van bij elkaar gepland in een groot parket, vlakbij bewoond gebied.

Een andere optie is het vol leggen van de daken van gemeentelijke gebouwen met zonnepanelen en het duurzaam maken van de gemeentelijk zwembaden. Ook daken van de woningen in de gemeente bieden ruimte voor zonnepanelen. Als dat zou gebeuren, zijn de omvangrijke energieparken of -velden niet meer nodig om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De gemeente maakt van deze opties echter weinig werk. Ze lijkt de voorkeur te hebben voor de snelle, grootschalige oplossing. De haast is volgens de partij niet nodig en ook niet verstandig. De ontwikkelingen rondom duurzame energie gaan zeer snel en wellicht zijn er over een aantal jaren mogelijkheden beschikbaar die het niet meer nodig maken om grootschalig te denken. Bovendien is haast niet nodig, omdat de gemeente al werkt aan de duurzaamheidsdoelstellingen en met een beetje goede wil, door bijvoorbeeld daken vol te leggen, de duurzaamheidsdoelstellingen al haalt. 

Met alle plannen die er liggen, verrijzen op korte termijn in het landschap en tussen de woonwijken, windmolens van 200 meter hoogte en zonne-akkers van minimaal 2 voetbalvelden groot. Leefbaar Borger-Odoorn is hier fel tegen en blijft nee zeggen tegen grootschalige duurzaamheidsinitiatieven. 

Deel dit bericht: