Nieuws
Verslag politiek debat Buinerveen

Verslag politiek debat Buinerveen

Woensdag 21 februari waren we aanwezig bij het politiek debat in Buinerveen. Een debat dat werd georganiseerd door Plaatselijk Belang Buinerveen/Nieuw-Buinen west.  Het debat werd geleid door Steven Stegen van RTV Drenthe. Het was een avond waarbij aan de hand van stellingen en discussie kennis gemaakt kon worden met de programma’s van de partijen. Er waren kritische vragen vanuit het publiek, over de zichtbaarheid en prestaties van de politieke partijen in de afgelopen raadsperiode. Het leverde goede gesprekken tussen politiek en inwoner. Ook actuele thema’s zoals het windmolenpark en glasvezel kwamen aan de orde. De avond werd afgerond met het geven van een rapportcijfers over het eigen functioneren.  Een uitgebreid verslag leest u hieronder.

Na de opening door Ina Habbing, voorzitter van Plaatselijk Belang neemt Steven Stegen de microfoon over om het debat te leiden en het publiek mee te nemen in de diverse stellingen. Als eerste mogen de partijen zich voorstellen en daarna mogen er, als opwarming een aantal vragen worden gesteld door het publiek over de afgelopen raadsperiode. De eerste opmerking die wordt gemaakt is het niet kunnen lezen van het partijprogramma van Gemeente Belangen; die is nergens te vinden. Daarna is de strekking van de volgende vraag: zoveel beloofd en zo weinig gerealiseerd. Een belofte was de vermindering van regels, daar is niets van terecht gekomen. Een pluim voor de oppositie PvdA, zij hadden door het indienen van een motie € 10 miljoen in de wacht gesleept om mensen met een achterstand door met name de laaggeletterdheid te helpen. Maar daarna volgde de vraag wat er met dat geld is gebeurd? Niemand kon daar een helder antwoord op verschaffen, PvdA legde uit dat zij vragen heeft gesteld, zij kwamen terecht in een jungle van regels  en eindeloos gepraat. Het irriteerde haar zichtbaar en zij wil wat gaan doen. Daar kunnen wij ons ook in vinden; ga aan de slag!

Maatregelen voor het eigen dorp? Het blijkt een kwestie van lange adem

In Buinerveen gaat er vanaf 26 februari van alles gebeuren. Zo wordt o.a. het water teruggebracht in het dorp, het dorpsplein geschikt gemaakt voor activiteiten en komen er verkeersmaatregelen om het veiliger te maken in het dorp. Wij maken uit het gesprek op dat het dorp erg lang (10 jaar) op deze maatregelen heeft moeten wachten. Eenzelfde situatie doet zich voor bij de verkeerssituatie in Klijndijk, waar Dorpsbelangen Klijndijk ook al decennia hun problemen onder de aandacht brengt bij de politiek, maar erg lang moet wachten op actie. Dat moet ook anders kunnen is onze mening. We willen graag werken aan structurele oplossingen voor de lange termijn, maar tegelijkertijd ook samen met inwoners kijken wat mogelijk is op de korte termijn.

De windmolens en de gevolgen voor de inwoners van de regio

Het grootste pijnpunt van deze regio kwam ook op tafel. De windmolens; komt er compensatie voor de bewoners? Dit is lastig te beantwoorden en ook geen partij gaf daar rechtstreeks antwoord op. Iedereen was het er over eens dat dit niet had mogen gebeuren maar het is gebeurd. Er is niets gedaan met de mening van de inwoners, er is geen draagvlak en alle procedures hebben niets opgeleverd. De manier waarop hier met inwoners en hun belangen is omgegaan staat haaks op hoe wij met inwoners om willen gaan namelijk:

“Wij doen zoveel mogelijk voor en met onze inwoners, dus altijd met inspraak van hen”.

Wij zullen, als wij op uw stem mogen rekenen, proberen om er nog zoveel mogelijk uit te halen, de schade te beperken waar mogelijk maar vooral door te zoeken naar win-win situaties zodat de dorpen en streken die schade lijden door de komst van de molens, optimaal worden gecompenseerd.

Een rapportcijfer voor elke partij over het eigen functioneren

De aanwezige partijen mochten zichzelf een rapportcijfer geven over hun eigen functioneren en prestaties. De cijfers waren verrassend, van zeer tevreden rond de 8 naar onvoldoende. Het had beter gekund, er werd opgemerkt dat “alles was mooi achtergelaten door de vorige raad en er waren geen ernstige ongelukken gebeurd”, maar juist daardoor waren er zoveel kansen geweest om veel meer te doen. Het gemiddelde was een krappe 7, maar het leek erop dat veel inwoners in de zaal hier anders over dachten. Wij hopen dat we over 4 jaar door de inwoners gewaardeerd worden met een ruime voldoende!

Afrondend een toezegging rondom glasvezel

Als laatste mochten inwoners vragen stellen: wanneer komt er glasvezel in de buitendorpen? Een toelichting op dit traject door wethouder Buijtelaar was duidelijk en hij eindigde met de toezegging zoals die er nu ligt gedaan door Gedeputeerde Staten: in 2019 heeft iedereen glasvezel tot zijn beschikking.

Deel dit bericht: