Onze reactie op ontwerp revisie omgevingsvisie Drenthe

Geacht College,

Hierbij maken wij ernstig bezwaar tegen het aanwijzen van het oostelijk deel van de gemeente Borger-Odoorn en de rest van het veenkoloniale gebied van de provincie Drenthe als locatie voor Grootschalige Windenergie.

U schrijft in de inleiding van de Ontwerp-Revisie: ‘Drenthe is geweldig. Drenthe wordt geroemd om haar prachtige landschap met esdorpen, heide en bossen’.

Waarschijnlijk niet per ongeluk worden de prachtige vergezichten, de rust, de ruimte en de duisternis van het veenkoloniale landschap hier niet genoemd; plaatsing van de geplande grote aantallen windmolens met een piekhoogte van 200 meter betekent niets minder dan verwoesting van het ons zo dierbare veenkoloniale landschap.

Onder ‘ruimtelijke kwaliteit’ wordt een opsomming gegeven van de kernkwaliteiten die bijdragen aan de identiteit en aantrekkelijkheid van Drenthe. Genoemd worden: rust, ruimte, natuur en landschap, oorspronkelijkheid, noaberschap, kleinschaligheid, menselijke maat en veiligheid.

Het plaatsen van grote aantallen hoge windmolens botst met een groot aantal van deze kernkwaliteiten; de ruime vergezichten verdwijnen, het landschap krijgt een industrieel aanzien, oorspronkelijkheid is in het heel niet meer aan de orde, het naoberschap tussen initiatiefnemers en de overige inwoners staat op dit moment, door de voorgenomen plaatsing, al zwaar onder druk, van kleinschaligheid is geen sprake, laat staan van een menselijke maat.

Wij hebben de indruk dat de genoemde kernkwaliteiten vooral gelden voor de zandgronden van onze mooie provincie en dat het veenkoloniale deel als afvoerput mag fungeren.

In het hoofdstuk ‘Energieneutraal Drenthe’ schrijft u dat de leefomgeving gaat veranderen met de introductie van hernieuwbare energiebronnen. U zegt de mening van de Drentse inwoners hierover belangrijk te vinden en bij de besluitvorming de volgende aspecten te willen betrekken: de lokale democratie, betrokkenheid van maatschappelijke partijen, participatie van omwonenden en de verdeling van lusten en lasten.

Bij het besluit van Provinciale Staten, in 2014, om het oostelijke veenkoloniale gebied aan te wijzen als Zoeklocatie voor grootschalige Windenergie hebben de hierboven genoemde aspecten klaarblijkelijk geen enkele rol gespeeld; de lokale democratie heeft geen enkele rol kunnen spelen, de enige partijen die betrokken waren bij de besluitvorming waren de initiatiefnemers samen met het ministerie respectievelijk de provincie, de participatiemogelijkheden voor omwonenden zijn een lachertje, de lusten vallen toe aan de initiatiefnemers en de lasten komen op het bordje van de omwonenden.

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 80% van de inwoners van de veenkoloniën afwijzend staat tegenover de komst van grootschalige windmolenparken. Van draagvlak is daarmee geen enkele sprake.

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat bij de initiatiefnemers voor realisatie van de grootschalige parken het aspect duurzaamheid slechts van bijkomende betekenis is. Het gaat om opbrengst en inkomen, mogelijk geworden door het subsidiecircus van de SDE-regeling. Subsidies die uiteindelijk door ons allen moeten worden opgebracht.

Ook is inmiddels duidelijk dat het verstandiger is om grote windparken op zee te realiseren. Lagere kosten en geen aantasting van de leefbaarheid van ons land.

Voor die leefbaarheid staan wij als politieke partij Leefbaar Borger-Odoorn, met twee zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad.

Wij dringen er bij u met klem op aan af te zien van het realiseren van grote windmolenparken in de veenkoloniën en de wellicht onvermijdelijke lasten van het plaatsen van windmolens in onze provincie zo eerlijk mogelijk over de gehele provincie en haar inwoners te verdelen.

Gaarne zien wij een reactie van u tegemoet. Tevens worden wij graag op de hoogte gehouden van de verdere procedure.

Hoogachtend,

namens Leefbaar Borger-Odoorn

A.G. Tepper, fractiesecretaris.

Deel dit bericht: