Leefbaar bezoekt opvanglocaties in de gemeente.

Dinsdagavond 4 juli heeft de fractie van Leefbaar Borger-Odoorn een aantal opvanglocaties bezocht. In de Parel van Exloo is de fractie, evenals burgemeester Jan Seton en wethouder Bernard Jansen, uitgelegd hoe de opvang van vluchtelingen, waaronder ook Oekrainers, is geregeld in onze gemeente. Die werkzaamheden zijn meer dan alleen huisvesting. Ook begeleiding in het dagelijks leven, zoals bij het helpen bij het machtig worden van de Nederlandse taal, tot aan sollicitatiegesprekken aan toe, waar bijvoorbeeld voor Oekrainers sollicitatiegesprekken worden gefaciliteerd door de inzet van een tolk, en vervoer naar het gesprek. Dit is ook terug te zien aan het percentage werkenden onder de Oekraïners. Landelijk ligt gemiddelde op 35%, in onze gemeente is dat maar liefst op 74%. 

De fractie kreeg vervolgens een presentatie, in het Nederlands (!), van een Iraanse mevrouw met haar gezin, en van twee Oekrainse kinderen. Daarin beschreven zij hoe ze het laatste jaar beleefd hebben. Allen hebben ze namens hun gezin hun dankbaarheid uitgesproken voor het feit dat ze hier mogen verblijven. 

Aansluitend heeft de fractie van Leefbaar de opvanglocatie tegenover de Boshof in Odoorn nog bezocht. Hier verblijven vluchtelingen die nog geen verblijfsstatus hebben, maar ook Oekrainers die inmiddels beschikking hebben over een klein eigen appartement.

De fractie van Leefbaar wil dan ook haar waardering uitspreken voor de tomeloze en liefdevolle inzet die we hebben gezien. Ook een grote pluim voor alle vrijwilligers en donateurs die dit mogelijk maken. Hierin laten wij zien dat een kleine gemeente als Borger-Odoorn, ook heel groot kan zijn.

Deel dit bericht: