Terugblik raadsvergadering – 25 mei

Reactie Leefbaar Borger-Odoorn op de concept RES 1.0

Voorzitter,

Complimenten voor dit lijvige maar zeer leesbare stuk. De RES wordt nu ter vaststelling aangeboden terwijl dit in de startnotitie is betiteld als slechts een concept en in deze vorm (nog) geen bevoegdheid voor de raad. Dit werd in de werkgroep Duurzaamheid ook bevestigd. Wij zullen dan ook niet meegaan in een vaststelling, zeker niet gezien het feit er twee getallen foutief zijn opgenomen voor deze gemeente.

De RES van Drenthe maar ook  van andere regio’s staat bol van de ambities. De uitvoerbaarheid van deze ambities, voortkomend uit het klimaatakkoord, trekken wij ernstig in twijfel. Wij hebben de RES met een terzake zeer kundige inwoner doorgenomen maar ook de informatie die wij lazen in diverse stukken van onder andere professor David Smeulders van de TU Eindhoven en daarnaast reacties van onze inwoners, geven ons de indruk dat wij hierin niet alleen staan.

De RES richt zich op de CO2 reductie door 35 TWh aan duurzame elektriciteit op te gaan wekken in 2030. Het totale energieverbruik in Nederland is op dit moment 870 TWH en als dit op termijn ook duurzaam moet worden opgewekt dan zien wij dat somber in. Als je doorkijkt naar hoeveel meer er dan in de toekomst zal moeten veranderen, dan is het bijna onvoorstelbaar wat dat gaat doen met ons inkomen maar ook onze leefomgeving.  Er is domweg geen ruimte voor als we niet verder durven kijken dan de nu bedachte oplossingen. Hou daarbij in gedachte dat deze duurzaamheidsreligie, zo verwoord door David Smeulders , maar door mij ook zeker zo ervaren bij de RES bijeenkomst in Assen, gaat over een onmeetbaar deeltje minder, van het toch al heel kleine aandeel nl. 0,45% dat Nederland bijdraagt aan de wereldse Co2 uitstoot.

Vanaf het begin van de Coronacrisis is de wereldwijde Co2 uitstoot met 17% afgenomen. De grootste daling werd met name ingezet door de lockdown in onder andere China en Amerika gevolgd door Europa en India. 43% minder uitstoot door afname van transport over de weg, 43% door verminderde uitstoot van de industrie en 10% doordat er minder is gevlogen. Dat zijn significante verschillen voortkomend uit factoren waarmee je dus wel een deuk in een pakje boter kan slaan.

Voor BO ligt er niet zoveel in het verschiet op dit moment maar toch willen we een opmerking maken over het bod Zon op grote daken van 0,02TWh, wat nu foutief staat vermeld met 0,04 Twh. Ook dat getal vinden wij riskant, het is een bod waar je uiteindelijk aan gehouden gaat worden. Van 2016 tot 2019 is er maar 1/10 van dit getal bijgekomen en dan nog met zon op alle daken, dus ook particuliere huishoudens. Dan is 0,02 op grote dakoppervlakken, waar wij geen invloed op uit kunnen oefenen, niet verstandig. Leefbaar pleit dan ook om geen verdere ambitie in te vullen. Wij leveren al genoeg aan zon en wind. Leefbaar is voorstander van zon op daken, maar niet vastgelegd als ambitie.

Ten aanzien van de Warmtetransitievisie, dit is een apart traject maar onlosmakelijk verbonden met de RES, willen we nog het volgende kwijt.

Het streven om Nederland helemaal van het gas af te halen valt niet onder het akkoord van Parijs. Andere landen gaan juist aan het gas omdat het een schone brandstof is met een hoge energiewaarde. De pilot “0 op de meter woning” is gestopt omdat het kostentechnisch onuitvoerbaar bleek dus hoe zien wij een en ander. Er is voldoende gas om het, ook als we niet meer over het Groningse gas beschikken, te blijven gebruiken. Erop bezuinigen is een goed streven maar om het gas in de ban te doen is een brug te ver.

De wethouder heeft bij de behandeling van de startnotitie gezegd “we moeten ervoor oppassen dat we niet van ’t gas afgaan zonder dat er een goed alternatief is”.  Inderdaad, de haast die nu wordt gemaakt is onverstandig, het jaagt het elektriciteitsverbruik omhoog en daarmee de CO2 uitstoot omdat heel veel elektriciteit nog steeds wordt geleverd door kolen gestookte centrales. We kunnen als een malle duurzame elektriciteit gaan opwekken maar daarvoor is de infrastructuur nog steeds niet gereed. Op dit moment is weer in het nieuws dat stroom van particulieren op zonnige dagen niet teruggeleverd kan worden aan het net en een voetbalvereniging ziet ook nog steeds het licht niet. Het opslaan van energie is ook nog geen bruikbare optie. We hebben zeker tot 2030 nodig om deze zaken goed in te richten maar met de snelheid waarin processen nu moeten plaatsvinden doen we onszelf en onze mogelijkheden te kort. We hebben die tijd nodig, die tijd is er en we moeten  ervoor zorgen dat we die tijd krijgen en ons niet voort laten jagen door, door het rijk gestelde termijnen.

Wij hopen dat er, gaande dit RES proces, verder voortschrijdend inzicht ontstaat die nieuwe richtingen gaat geven en zaken als van het gas af, gesteld als doel, en ook het verstoken van hout in biomassacentrales uit de plannen haalt.

Daarnaast zijn wij voorstander van gedegen processen rondom deze en andere visies. Als we iets hebben geleerd in de Coronacrisis is het dat je elkaar echt nodig hebt om doelen te bereiken. Doorloop processen mét de inwoners, werk toe naar een gedragen visie die is ontstaan door visies van inwoners op te halen. 

Op dit moment staan we aan de vooravond van een enorme economische recessie. Het NIBUD presenteerde cijfers: 1/3 van de huishoudens in Nederland verwacht financiële problemen te krijgen, 1/5 verwacht een terugval in inkomen en 30% zegt geen reserve te hebben om het twee maanden zonder inkomen vol te houden. Is het in die zin dan ook redelijk om nu door te gaan met deze geldverslindende, waarschijnlijk onbetaalbare operatie zoals deze nu is ingericht. Hou rekening met de onzekere tijden waarin wij nu leven. Als mensen ook nog aan voelen komen dat er grote veranderingen op stapel staan, en zij daarvoor nog meer moeten gaan betalen, kon dat wel eens desastreuse effecten hebben.

Ook Leefbaar wil een betere wereld, maar voor nu in het klein vooral een Realistische Energie Strategie.

Dank u

Deel dit bericht: