Nieuws
Bijeenkomst Dorpsbelangen Klijndijk – verkeersveiligheid

Bijeenkomst Dorpsbelangen Klijndijk – verkeersveiligheid

Woensdag 31 januari waren wij aanwezig in Klijndijk op uitnodiging van Dorpsbelangen Klijndijk. Klijndijk vraagt al decennia lang om maatregelen om het dorp verkeersveiliger te maken. Het doel was om nu met de partijen van gedachten te wisselen over mogelijke maatregelen voor de korte termijn. Van de huidige raad was er vertegenwoordiging van de PvdA, VVD, CDA en Gemeentebelangen. GroenLinks schoof samen met ons aan als nieuwe partijen in de gemeente.

De eerste helft van de avond werden de verkeersproblemen belicht middels een presentatie. Wij vinden het jammer te horen dat wensen van de bewoners niet worden uitgevoerd op momenten waarop daar wel gelegenheid voor. Uit het gesprek dat ontstaat tussen aanwezige raadsleden en Dorpsbelangen Klijndijk horen wij dat het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) niet voldoende mogelijkheid biedt om ingrijpende maatregelen te nemen op korte termijn. De gemeente heeft aan Dorpsbelangen in een gesprek aangegeven dat het GVVP pas wordt aangepast als de N34 is gerealiseerd. Wij horen ook dat een nieuw GVVP al erg lang op zich laat wachten terwijl deze volgens planning in 2016 al vernieuwd had moeten worden. Mochten wij in de raad komen, dan gaan wij ervoor zorgen dat het GVVP op de beleidsagenda komt!.

Duidelijk is dat Dorpsbelangen al jaren zijn best doet om de verkeerssituatie op de wegen in het dorp veiliger te krijgen, maar niet verder komt dan gesprekken. Er is vertrouwen in de nieuw aangestelde verkeersdeskundige, maar die komt in de gemeentelijke organisatie lastig verder. In het gesprek dat ontstaat over de ‘haal-en brengplicht’ van betrokkenen, dringen wij er bij de zittende raadsleden op aan om zelf proactiever informatie te halen bij de verkeersdeskundige om te onderzoeken wat mogelijk is op de korte termijn.
Na de pauze vroeg de voorzitter hulp van de politieke partijen: “Hoe krijg ik mijn plannen op de plek waar ze moeten komen, in de raad?”. Aan iedere persoon aan tafel vroeg hij persoonlijk: “Wat ga jij voor mij doen?”.

Als Leefbaar Borger-Odoorn in de raad komt, dan is voor ons het uitgangspunt een gezamenlijke, gemeentebrede visie op verkeersveiligheid. Vanuit die basis moeten oplossingen worden bedacht op dorpsniveau. Maar we willen dan ook concreet helpen op de korte termijn. Wij zullen erop aandringen dat er actief met Dorpsbelang in contact getreden wordt zodat het gesprek op gang blijft. Ook willen we hen informeren over welke stappen er moeten worden genomen om de voorstellen bij de raad te krijgen. Tijdens het traject houden wij contact zodat er, mochten er obstakels op de weg komen, direct kan worden bijgestuurd. Wij gaan voor Dorpsbelang Klijndijk aan het werk!
De avond werd naar tevredenheid voor alle aanwezigen afgesloten en we hebben toegezegd dat Leefbaar Borger-Odoorn op een later moment in het jaar weer contact opneemt om te informeren naar de stand van zaken.

Deel dit bericht: